Pavaj vibropresat sau pavaj vibroturnat ?

Atunci când un proprietar sau constructor  alege materialul  pentru a amenaja teritoriul in fata casei, blocului,  din ce în ce mai des alegerea cade pe pavaj. Nu este surprinzător, deoarece acest material este durabil și rezistent la influențe externe, și are un aspect mult mai frumos decât un concurent direct - asfalt.
În prezent, pe piața  pot fi găsite două metode de producere a pavajului - vibroturnat si vibropresat.

Memilit SRL produce pavele decorative si industriale, din 1999, de diferite marimi si grosimi. Accesorii necesare  de pavare, ca: borduri, uluce si alte elemente prefabricate din beton, prin doua metode de lucru: vibroturnare si vibropresare.

Pavaje vibroturnate

Pavajul vibroturnat este produs din amestec lichid cu cerinte stricte fata de raportul apa-ciment. Materialele folosite sunt aceleasi ca si la pavajul vibropresat: ciment, nsip, pietris, colorant si superplastifiant. Procesul de productie este semiautomat. Amestecul lichid se toarna in forme de plastic si se vibreaza in continuu. Apoi, amestecul cu formele de plastic este stocat in camere si se lasa la uscat, in functie de temperatura mediului ambiant timp de 2-3 zile. Dupa uscare (cu un anumit procent de durabilitate) placa de pavaj se elibereaza din formele de plastic si se plaseaza pe paleti.
Prin vibroturnare, se pot turna pavele cu grosimi cuprinse intre 25 si 35 mm cu destinatie pietonala, se toarna dintr-un singur strat din acelasi beton de inalta rezistenta. Grosimi cuprinse intre 40 si 45 mm se toarna din doua straturi, primul strat din beton cu rezistenta inalta cu adaosul colorantului si al doilea strat din acelasi material rezistent de culoarea cimentului, pentru transport auto usor, mediu sau greu. .Pavajele vibroturnate, spre deosebire de pavajele vibropresate, se evidentieaza prin culorile stralucitoare si pronuntate. 

 

  

 

Pavaje vibropresate

Pavajul vibropresat este produs cu echipament automat, modern, din amestec semi umed de ciment, nisip, pietris, colorant si superplastifiant. Amestecul turnat in matricea metalica este compactat cu ajutorul pistonului, care apasa in jos amestecul. Compactarea calitativa si uniforma se realizeaza prin vibratia platformei inferioare, precum si cu vibratiile pistonului in momentul compactarii. Apoi, aceste placi de pavaje vibropresate sunt uscate in mediu controlat. Prin aceasta metoda de lucru se pot produce pavele cu grosimi de 40, 45, 60 si 78 mm, cu destinatie pentru trafic usor, mediu sau greu. Toate aceste pavaje, se toarna din doua straturi, din acelasi beton de inalta rezistenta, colorarea pavelelor facandu-se in masa materialului stratului de uzura .

 
Astfel, putem concluziona că principalul criteriu în alegerea pavajului vibropresat sau vibroturnat depinde de locul si proiectul utilizarii acestuia.

Pentru proprietate privată sau zone pietonale pavajul vibroturnat este alegerea potrivita. Pentru zone industriale, alei, proprietati private si în cazul în care, durabilitatea este pe prim plan, soluția ideală este de a alege pavajul vibropresat.